Χαρά Κεφαλίδου: Οι συναινέσεις επιτυγχάνονται με διάλογο
Συνέντευξη στην εφημερίδα "ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ"

Συνέντευξη στην εφημερίδα “ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ” και τη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά, παραχώρησε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδεία του Κινήματος Αλλαγής, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019, με θέματα από την τρέχουσα επικαιρότητα. 

Δεδομένου ότι πληθαίνουν οι φωνές περί εθνικής συναίνεσης μετά την ψήφο των αποδήμων, ποσό μακριά είμαστε από αυτή στα ζητήματα Παιδείας; Πως αποτιμάτε τις 100 πρώτες ημέρες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας;

Καταρχήν η κουτσουρεμένη λύση που προτείνεται για την ψήφο των Αποδήμων και στην οποία σύρθηκε πολιτικά η Κυβέρνηση, απέχει πολύ από τις δικές μας θέσεις για μια οριστική λύση που θα σέβεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Αποδήμων του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί ένα πρώτο βήμα, μια πρώτη βάση συζήτησης.

Χαίρομαι που 17 χρόνια μετά τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, επί ΠΑΣΟΚ που καθιέρωσε την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, επιτέλους η ΝΔ φέρνει έστω και αυτήν τη μισή λύση. Οι συνθήκες τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αλλάξει δραματικά. Ο απόδημος Ελληνισμός έχει νέα σύσταση μετά το brain drain. Η αντιμετώπιση των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού με όρους σεβασμού και ισοτιμίας της ψήφου τους είναι αυτονόητη υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων. Δεν χωρεί μικροκομματική λογική σε ένα μείζον εθνικό θέμα, σε ένα θέμα Δημοκρατίας.

Το Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά, είτε ως ΠΑΣΟΚ, είτε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη ήταν υπέρ των συναινέσεων και το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στην πράξη. Ειδικά τα θέματα Παιδείας είναι για εμάς εθνικά θέματα για αυτό και πρώτης προτεραιότητας. Η καταστροφική περίοδος της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και σε αυτόν τον χώρο, άφησε μια υποβαθμισμένη, χωρίς κίνητρα και ποιότητα εκπαίδευση. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Θα λέμε «ναι» σε όσα πάνε τη χώρα μπροστά και θα λέμε «όχι» σε όσα θέλουν τη χώρα καθηλωμένη στο παρελθόν.

Βρισκόμαστε στην αρχή της θητείας της νέας Κυβέρνησης. Οι συναινέσεις επιτυγχάνονται με διάλογο. Ο ουσιαστικός διάλογος όμως προϋποθέτει συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Αυτό δεν το έχουμε δει ακόμη στην πράξη. Η αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε μόλις πριν από λίγες ημέρες, μετά δηλαδή από 3,5 μήνες που έχει αναλάβει η νέα Κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Παιδείας μέχρι σήμερα αναλώνεται σε καθημερινές ανακοινώσεις και επικοινωνία χωρίς να δείχνει ότι έχει μια ολοκληρωμένη, σοβαρή και συνεκτική στρατηγική για τα εκπαιδευτικά ζητήματα της χώρας. Μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο Νομοσχέδιο Παιδείας. Έρχονται και ψηφίζονται διατάξεις χαμένες μέσα σε ένα πλήθος ετερόκλητων θεμάτων, σε άσχετα Νομοσχέδια (πρόσφατα στον Νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα») χωρίς σχέδιο, χωρίς στρατηγική και χωρίς εθνικό διάλογο. Όμως η διόρθωση των στρεβλώσεων που άφησαν πίσω τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν γίνεται με πρόχειρα «μπαλώματα» και νέες στρεβλώσεις.

Θεωρείτε ότι η διαχείριση της προσφυγικής/ μεταναστευτικής κρίσης ξεπερνά τον στενό πυρήνα της νέας κυβέρνησης; Γιατί ζητάτε εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης;

Είναι ένα πολυσύνθετο και συνεχώς διογκούμενο ζήτημα. Είναι ένα θέμα που ήρθε για να μείνει. Η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από τα άλλα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας μας. Είναι ένα εθνικό θέμα για αυτό και η διαχείρισή του απαιτεί ένα συνολικό σχέδιο και εθνική συναίνεση. Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας.

Δυστυχώς, χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ακολούθησε μια ιδεοληπτική, τυχοδιωκτική και όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα απόλυτα αποτυχημένη πολιτική. Μια πολιτική ανικανότητας, επιπολαιότητας και μηδενικής προστασίας των συνόρων μας. Και η σημερινή Κυβέρνηση όμως πιάστηκε αδιάβαστη παρά τις πομπώδεις προεκλογικές εξαγγελίες της. Τρέχει πίσω από τα γεγονότα.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση:

  • Η Τουρκία και τα κράτη μέλη πρέπει να αποδεχτούν ότι μπορούν να γίνουν επιστροφές στην Τουρκία και από την ενδοχώρα για να αποσυμφωρηθούν τα νησιά μας
  • Θα πρέπει να προβλεφθεί λύση μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλου και προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλα κράτη μέλη της Ευρώπης
  • Να μπει ημερομηνία λήξης στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ελλάδας – Τουρκίας και να αντικατασταθεί από το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου με την αναθεώρηση του Δουβλίνου.

Αυτοί πρέπει να είναι οι εθνικοί μας στόχοι.

 Αισθάνεστε δικαιωμένη, μετά το «όχι» του Κινήματος Αλλαγής από τις εξελίξεις αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Εδώ δεν μιλάμε για προσωπική δικαίωση. Το Κίνημα Αλλαγής πήρε μια σωστή πατριωτική θέση σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Μακάρι να μην είχαμε δικαιωθεί ότι θα προκύπτουν συνεχώς θέματα με αυτήν την κακή Συμφωνία. Ακόμη δεν έχουμε δει όλο το εύρος των επιπτώσεών της. Το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Και σας το λέω εγώ που προέρχομαι από τη Δράμα, μια περιοχή της Μακεδονίας όπου κάθε ημέρα ζούμε στο πετσί μας τις αρνητικές συνέπειες αυτής της Συμφωνίας. Παράδειγμα η υφαρπαγή του ονόματος των Μακεδονικών κρασιών από τη γείτονα χώρα.

Δεν σας κάνει εντύπωση η στάση του κ. Ζάεφ και η πρόσφατη αναδίπλωσή του μετά το βέτο Μακρόν; Δείχνει πόσες γκρίζες ζώνες και πόσες διαφορετικές ερμηνείες επιδέχεται αυτή η Συμφωνία. Δυστυχώς για τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα πάντα, δεν πήραμε ούτε καν το erga omnes, δηλαδή τη χρήση έναντι όλων και τελικά χάσαμε όποια διαπραγματευτική ισχύ είχαμε.

Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μια νέα αρχή και γιατί; Πως σχολιάζετε το αίτημα συντρόφων σας για «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ»;

Υπάρχει πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής. Αυτή δεν έχει αλλάξει. Όσο εμείς συζητάμε με διαχειριστικούς όρους, όσο φοβόμαστε να πούμε την άποψή μας γιατί θα μας κολλήσουν τη ρετσινιά «με ποιόν είσαι», απειλούμαστε από το σαράκι της εσωστρέφειας. Αυτό μας διχάζει και μας στερεί τη δυνατότητα να βρεθούμε με την κοινωνία και να συνομιλήσουμε.

Η περίοδος χάριτος για τη ΝΔ τελειώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να συγκροτήσει αντιπολιτευτική πρόταση. Η όλη διαδικασία του Συνεδρίου πρέπει να γίνει νόμιμα και σύντομα. Πρότασή μου ένα Συνέδριο δημοκρατικό ανοιχτό σε όλα τα στελέχη μας και σε αυτούς που διαγράφηκαν, αποστασιοποιήθηκαν, διαφοροποιήθηκαν. Πολιτική συζήτηση με περιεχόμενο και προτάσεις για τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα.

Το Κίνημα Αλλαγής άντεξε στην εκλογική πόλωση και κατέκτησε την τρίτη θέση στις τελευταίες εκλογές. Πιστεύετε ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων θα αυξήσει προοδευτικά την πολιτική σας απήχηση; 

Τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, απέχουμε πολύ από το να είμαστε ικανοποιημένοι. Η τρίτη θέση, δηλαδή το 8%, δεν είναι μικρό ποσοστό, είναι όμως ενδεικτικό της ανεπαρκούς διείσδυσης που έχει σήμερα ο χώρος μας στην κοινωνία.

Ποιος μίλησε για ίσες αποστάσεις; Το έχουμε εκφράσει σε όλους τόνους και με όλους τους τρόπους. Ακολουθούμε αυτόνομη πορεία. Όποιος θέλει να είναι δύναμη ευθύνης για τη χώρα έχει την τόλμη να βγει μπροστά, να κάνει προτάσεις με θάρρος και χωρίς ιδεοληψίες. Ασκεί κριτική όπου αρμόζει αλλά διεκδικεί με παρρησία την πατρότητα μέτρων που νομοθετούνται από την Κυβέρνηση και αποτελούν δικό μας σχεδιασμό και στρατηγική. Τα πρόσφατα παραδείγματα πολλά: η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, το Πανεπιστημιακό Άσυλο, οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, ο Εκλογικός Νόμος, η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Όλα αυτά είναι η μακρά συνεισφορά της δημοκρατικής παράταξης στη χώρα και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν.

Μπορείτε να διαβάστε το άρθρο εδώ.