Θλιβερός, χωρίς προοπτική ο Προϋπολογισμός του 2016
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής (βίντεο)

“Θλιβερό” χαρακτήρισε τον προς ψήφιση Προϋπολογισμό του 2016 η  Χαρά Κεφαλίδου, στην ομιλία της χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, έναν Προϋπολογισμό χωρίς όραμα και προοπτική, βασισμένο στην αύξηση των εσόδων με περικοπές των καταρρακωμένων εισοδημάτων σε ένα περιβάλλον εξαντλημένης φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών.

Αναφορά στην ομιλία της Χαράς έκανε σήμερα και η Καθημερινή (“Ανελέητο σφυροκόπημα της κυβέρνησης εντός και εκτός Βουλής”).

Το βίντεο της ομιλίας:

Το πλήρες κείμενο:

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ο Προϋπολογισμός του 2016 βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων σε συνδυασμό με περικοπές ήδη καταρρακωμένων εισοδημάτων, σε ένα περιβάλλον ήδη εξαντλημένης φοροδοτικής ικανότητας.

Εξοικονόμηση από περιστολή κρατικών δαπανών: καμία.

Επενδυτική προοπτική: καμία.

Άρα συζητούμε, εκ προοιμίου, για έναν Προϋπολογισμό που είναι σκληρός και – επιτρέψτε μου να πω – θλιβερός.

Μια γρήγορη αντιπαραβολή του τι βρήκατε και τι αφήνετε πίσω σας:

 • Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Γενικής Κυβέρνησης: Το Δεκέμβρη του 2014 βρήκατε τις ληξιπρόθεσμες στα 3,763 δισ. ευρώ και μέσα σε 9 μήνες έφτασαν 5,954 δισ. ευρώ. Το κράτος-μπαταχτσής, που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του και στραγγαλίζει τη βιωσιμότητα των προμηθευτών του και όλης της οικονομίας, αυξήθηκε σε 9 μήνες κατά 60%!
 • Δημοσιονομικές παρεμβάσεις: Φέρατε σε έναν λαό που σηκώνει βάρη και που είχε αρχίσει σιγά-σιγά να σηκώνει κεφάλι και να κοιτάζει προς τα εμπρός, ένα τρίτο, απεχθέστερο και φορομπηχτικότερο – για μας αχρείαστο –Μνημόνιο, με δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 7,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.
 • Capital controls: Το επονείδιστο αυτό μέτρο, που ουσιαστικά εξαιρεί την Ελλάδα από τις σοβαρές χώρες, εγκαταστάθηκε και ρίζωσε για τα καλά.
 • Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Με τις περήφανες πολιτικές σας, εξανεμίσατε τις αξίες των τραπεζών και δημιουργήσατε την αχρείαστη ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης. Η ανακεφαλαιοποίηση στις μηδενικές αξίες πέταξε έξω από την ιδιοκτησία των τραπεζών το ΤΧΣ, υποχρεώνοντας τη δημόσια περιουσία σε βαρύτατη ζημιά 10-15 δισ.
 • Πήρατε μέτρα 1,5 δισ. ευρώ φέτος και αναμένετε έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ το 2016
 • Ξαναφέρατε το φάντασμα της ύφεσης στη χώρα, ενώ ξέρατε ότι εμείς είχαμε προϋπολογίσει ανάπτυξη 2,5% το 2015.
 • Λίαν προσεχώς αναμένουμε και τους πρώτους πλειστηριασμούς κατοικιών, σε εκτέλεση της υπόσχεσης που δώσατε στον κόσμο “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”.

Ο Προϋπολογισμός σας προβλέπει αύξηση εσόδων. Θέλετε να δούμε, όμως από πού;

 • Από αύξηση του ΦΠΑ.
 • Από μονιμοποίηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
 • Από αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που περιμένετε να πάρετε 150 εκ. από αυτούς που έχετε ήδη στραγγαλίσει, καταστρέψει, και πολλούς τους έχετε οδηγήσει στη Βουλγαρία.
 • Από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
 • Από τους αγρότες, και
 • Από τον τριπλασιασμό των εισφορών ΟΓΑ.

Ο Προϋπολογισμός σας περιλαμβάνει και μείωση δαπανών της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ, Ξέρετε, όμως από πού άραγε προέρχονται αυτές οι μειώσεις; Είναι καλό να το πούμε ξεκάθαρα, να το ακούσουν και οι ελάχιστοι που ακόμη δεν σας κατάλαβαν:

Πέρα από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, που είναι 1,1 δισ. ευρώ, έχουμε αύξηση της παρακράτησης από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις. Έχουμε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 300 εκατ. Ευρώ, μείωση των κονδυλίων για την παιδεία κατά 300 εκατ. Ευρώ, μείωση των κονδυλίων για την περίθαλψη.

Και όλα αυτά αφορούν τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό, δηλαδή αφορούν ανθρώπους οι οποίοι είναι μη προνομιούχοι, ευπαθείς ομάδες, δηλαδή όλους εκείνους για τους οποίους εσείς δήθεν κόπτεσθε και θέλετε να τους προστατεύσετε.

Ο Προϋπολογισμός του 2016 έχει μέτρα 5,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο, από τα οποία 3,2 δισ. είναι νέοι φόροι και 2,5 δις. ευρώ είναι οι πρόσθετες περικοπές.

Επιτρέψτε μου όμως να σας πω και τι δεν έχει αυτός ο Προϋπολογισμός:

 • Δεν έχει προοπτική.
 • Δεν δημιουργεί τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα κινητοποιήσουν την οικονομία και τις παραγωγικές δυνάμεις.
 • Δεν έχει μια σαφή κατεύθυνση.
 • Δεν έχει άμεσες αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Γιατί – το είδατε – το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων παραμένει καθηλωμένο.
 • Δεν έχει κανένα μα κανένα όραμα – ούτε ξέρει πού πηγαίνει, ούτε δείχνει να θέλει να πάει κάπου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο κρατικός Προϋπολογισμός οφείλει να απεικονίζει με ειλικρίνεια την κατάσταση της χώρας και να ποσοτικοποιεί με σαφήνεια τις πολιτικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης.

Αυτός ο Προϋπολογισμός δεν κάνει τίποτε από τα δύο. Kαι είναι φυσικό: μια Κυβέρνηση εθισμένη στο ψέμα, αμήχανη και με ασαφή πολιτικό προσανατολισμό, το μόνο που μπορεί να απεικονίσει είναι τον εαυτό της. Και αυτό κάνει.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ λίγο στον προϋπολογισμό του τομέα του Πολιτισμού και Αθλητισμού. Διάβασα στην Εισηγητική έκθεση (Κεφάλαιο 2, σελίδα 49) με πολύ ενδιαφέρον, ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην «ανασυγκρότηση του θεσμικού πλαισίου και της διοικητικής πρακτικής των χορηγιών, με στόχο τη δημιουργία ευέλικτων πρακτικών μεθόδων για την προσέλκυση αποδοχή και διαχείριση των ιδιωτικών προσφορών στον πολιτισμό» και αναρωτιέμαι πώς αυτό συμβιβάζεται με την απώλεια της δωρεάς των 3,2 εκατ. ευρώ που έχει δώσει το Ίδρυμα Νιάρχου για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Πρέπει να σας πω ότι η Ερώτηση που έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Πολιτισμού ακόμη δεν έχει απαντηθεί, αλλά είναι πλέον σαφές ότι οι κωλυσιεργίες, οι καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει μία εικόνα άκρως αρνητική. Το Ίδρυμα έχει αναστείλει την δωρεά. Πρέπει, όμως να σας πω ότι έχει προχωρήσει σε 111 νέες δωρεές ύψους 33,95 εκ. ευρώ, που αφορούν την Ελλάδα, εκτός Ελλάδας όμως.

Όσο και αν ακούγεται πολυτέλεια η προσπάθεια να τονώσουμε τον προϋπολογισμό του Πολιτισμού σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που αυτή την στιγμή είναι ανάμεσα στην κατάρρευση και σε μια ατέλειωτη μιζέρια, να σας θυμίσω ότι μιλάμε για την Ελλάδα. Μια χώρα που σοβαρότατη πηγή πλούτου είναι ο πολιτισμός της. Και πολιτισμός χωρίς κονδύλια ξέρετε ότι δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό, ο προς ψήφιση Προϋπολογισμός δείχνει να το αγνοεί τελείως. Λες και δεν τον έγραψαν Έλληνες.

Όσον αφορά τον Αθλητισμό, μια υπενθύμιση μόνο θέλω να κάνω. Το 2016 είναι χρονιά ολυμπιακή, επομένως χρονιά αυξημένων και υψηλών απαιτήσεων. Ελπίζω να υπάρχει η αντίστοιχη πρόνοια ως προς αυτό.

Τέλος, επιτρέψτε μου να κλείσω λέγοντας ότι αυτός δεν είναι Προϋπολογισμός. Αυτός είναι ένας λογαριασμός της προδοσίας που στέλνετε σε όλες τις ελληνικές οικογένειες που πίστεψαν στα παραμύθια και τις κάλπικες δικές σας υποσχέσεις, που δυστυχώς όμως στοιχειώνουν όλους μας.

Εμείς που δεν πιστεύουμε σε παραμύθια με 13ες συντάξεις, αυξήσεις μισθών, αφορολόγητο στα 12 χιλιάδες ευρώ, σε διορισμούς στο Δημόσιο και άλλα τέτοια πολλά, σας λέμε ότι αυτόν τον Προϋπολογισμό δεν μπορούμε να τον στηρίξουμε και γι’ αυτό τον καταψηφίζουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.