Ηλεκτρονικό εισιτήριο: η ημέρα της Μαρμότας
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Κονιόρδου κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου

Θέμα: «Ηλεκτρονικό εισιτήριο: η ημέρα της Μαρμότας»

Πρόσφατα (14.07.2018), κατά τα εγκαίνια της έκθεσης έργων του Γ. Ζογγολόπουλου και Γ. Χουλιάρα με τίτλο «Μεσσάνα» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης ο Υφυπουργός σας κ. Κ. Στρατής στον χαιρετισμό του προς τους παριστάμενους σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Τα εγκαίνια της έκθεσης συμπίπτουν χρονικά με τα τελευταία βήματα για την ολοκλήρωση μιας μεγάλης τομής στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Ακρόπολη και τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την Κνωσό και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 40% των εισιτηρίων και το 55% των εσόδων. Μαζί με αυτούς τους παγκόσμια γνωστούς χώρους, το ΥΠΠΟΑ και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων συνειδητά επέλεξαν για την πρώτη φάση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την Αρχαία Μεσσήνη…».

Λίγες ημέρες νωρίτερα (09.07.2018) το Υπουργείο σας με δελτίο Τύπου, το οποίο έχει τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «Ολοκληρώθηκε η πιλοτική λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου» ανακοίνωσε ότι «Ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και ξεκίνησε η λειτουργία του νέου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-Ticketing) και ελέγχου πρόσβασης επισκεπτών (access control) στους προβλεπόμενους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της αρχικής φάσης του έργου (Ακρόπολη και αρχαιολογικοί χώροι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, Κνωσός και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αρχαιολογικός χώρος και μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης)… Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα τεθεί σε λειτουργία και η υπηρεσία αγοράς ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω διαδικτύου, για την οποία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση…».

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσατε (01.03.2017) ως Υπουργός Πολιτισμού είχατε επισημάνει «η μακρά προετοιμασία… για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου λογιστικού λογισμικού συστήματος στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων με την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (που θα καθιερωθεί πολιτικά στην Ακρόπολη, στις Μυκήνες, στη Μεσσήνη και την Κνωσό) έχει τελειώσει και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2017 κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου».

Αυτή είναι η πραγματικότητα αλά ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όταν δεν σας βολεύει τόσο χειρότερο για την ίδια γιατί απλά την αλλάζετε. Γιατί η πραγματικότητα που βιώνουν οι τουρίστες – ήρωες κατά την επίσκεψή τους στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας είναι τελείως διαφορετική. Ατελείωτες ουρές αφού για ακόμη μια χρονιά το Υπουργείο σας δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει την πολυπόθητη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Επειδή είμαστε καθημερινοί άνθρωποι, κινούμαστε μέσα στην κοινωνία, ρωτάμε, μαθαίνουμε, θα ήθελα να σας ενημερώσω κυρία Υπουργέ ότι σε κανέναν από τους χώρους που προσωπικά εσείς ή/και ο κ. Στρατής ανακοινώσατε ότι έχει ξεκινήσει να λειτουργεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο τελικά δεν λειτουργεί.

Για παράδειγμα, δειγματοληπτικά ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ στους παρακάτω χώρους:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη
Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού
Αρχαία Μεσσήνη
Αρχαία Αγορά Αθηνών
Ιερό του Ολύμπιου Διός (Αθήνα)

Επειδή έχουμε ήδη φτάσει στα μέσα Ιουλίου και συνεχίζεται η απώλεια σημαντικών εσόδων από τους λαθρεπισκέπτες, ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Σε ποια φάση βρίσκεται τελικά η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της χώρας; Σε ποιους χώρους έχει πραγματικά ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως;
  • Τελικά, ποιο είναι το συνολικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής; Στις δηλώσεις σας κάνετε λόγο για πρώτη φάση εφαρμογής. Πόσες είναι τελικά οι φάσεις υλοποίησης του Προγράμματος;
  • Αληθεύει ότι υπήρξαν περιπτώσεις αρχαιολογικών χώρων – μουσείων στους οποίους εκδόθηκαν πλαστά ηλεκτρονικά εισιτήρια; Εάν «ναι» σε ποια προληπτικά μέτρα είχε προβεί το Υπουργείο σας για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών και γιατί δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο σας;
  • Τέλος, πότε θα ενεργοποιηθεί η υπηρεσία για την αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω διαδικτύου όπως είχατε δεσμευτεί στις αρχές Ιουλίου;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου