Ηλεκτρονικό εισιτήριο: η ημέρα της Μαρμότας
Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Κονιόρδου κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της χώρας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου

Θέμα: «Ηλεκτρονικό εισιτήριο: η ημέρα της Μαρμότας»

Στα τέλη Μαΐου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε: «Και φέτος αναμένεται έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των τουριστικών εισπράξεων, η εισερχόμενη τουριστική κίνηση είναι αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με πέρσι» ενώ σημείωσε ότι 32 εκατομμύρια θα είναι οι τουρίστες που θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας.

Τι θα αντικρίσουν όμως αυτοί οι τουρίστες «ήρωες» κατά την επίσκεψή τους στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία; Ατελείωτες ουρές αφού για ακόμη μια χρονιά το Υπουργείο σας δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει την πολυπόθητη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Από το 2015, οπότε και εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά με τυμπανοκρουσίες από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού, κ. Ξυδάκη, το μόνο που έχετε καταφέρει είναι να εφαρμοστεί το δόγμα ‘η παράταση της παράτασης’. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσατε (01.03.2017) ως Υπουργός Πολιτισμού είχατε επισημάνει «η μακρά προετοιμασία… για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου λογιστικού λογισμικού συστήματος στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων με την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (που θα καθιερωθεί πολιτικά στην Ακρόπολη, στις Μυκήνες, στη Μεσσήνη και την Κνωσσό) έχει τελειώσει και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 2017 κατά τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου».

Ένα χρόνο μετά (26.04.2018) ο Υφυπουργός σας κ. Στρατής σε μια αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου παρουσίασε την εγκατάσταση του συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP) και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ως το μεγάλο στοίχημα του Υπουργείου για τη φετινή χρονιά. «Όλα αυτά μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των εσόδων του ΤΑΠ» είπε σημειώνοντας ότι η εγκατάσταση αυτή δεν αναμένεται πριν από τα μέσα με τέλη Ιουνίου στους χώρους πιλοτικής λειτουργίας.

Επειδή έχουμε ήδη φτάσει στα τέλη Ιουνίου και συνεχίζεται η απώλεια εσόδων από τους λαθρεπισκέπτες ερωτάται η κα Υπουργός:
Σε ποια φάση βρίσκεται η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία της χώρας και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα; Θα χάσουμε και τη φετινή τουριστική χρονιά;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου