Να σταματήσει άμεσα η απαξίωση του Νοσοκομείου Δράμας
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας

nosokomeio-dramaΕρώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας κ. Απόστολο Ξανθό με θέμα την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κατέθεσε η Βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό μειωμένο κατά 50% και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του Νομού, παρά τον αγώνα και τις προσπάθειες του προσωπικού.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας τόσο σε ζητήματα υποχρηματοδότησής του, όσο και σε υποστελέχωση του.

Συγκεκριμένα:

Οι ελλείψεις αφορούν τόσο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και τις υλικο-φαρμακευτικές ανάγκες του Νοσοκομείου.

Παρά το γεγονός ότι με βάση το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου προβλέπονται 101 θέσεις μόνιμων ειδικών ιατρών και 71 θέσεις ειδικευομένων ιατρών, αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο Νοσοκομείο 51 μόνιμοι ειδικοί ιατροί και 5 επικουρικοί ιατροί, ενώ εργάζονται και 40 ειδικευόμενοι, δηλαδή το Νοσοκομείο παλεύει να σταθεί και να λειτουργήσει με το 50% των αναγκών του.

Διευκρινίζεται ότι το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας είναι το μόνο νοσοκομείο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που στα χρόνια της κρίσης και των περικοπών στα κονδύλια που αφορούν τη λειτουργία νοσοκομείων, προχώρησε σε περικοπή των δαπανών του κατά 40%. Την ίδια στιγμή τα νοσοκομεία των γύρω νομών διατήρησαν το αρχικό τους οργανόγραμμα και τις δαπάνες για την λειτουργία τους ως είχαν.

Η κατανόηση από το ιατρικό-νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου Δράμας έχει όριο όμως την αμοιβαιότητα. Δεν είναι δυνατό να γίνεται ανεκτή τόσο από την πλευρά του Νοσοκομείου αλλά και από τον κόσμο του Νομού Δράμας η συνεχιζόμενη απαξίωση του Γενικού Νοσοκομείου, που δίνει καθημερινή μάχη να εξυπηρετήσει έναν ολόκληρο Νομό.

Είναι κατανοητή από όλους μας και πρωτίστως από το Νοσοκομείο η δυσχερής οικονομική κατάσταση της χώρας. Καμία όμως δυσχερής οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να στερεί το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή μας από το κατ’ ελάχιστο απαιτούμενο προσωπικό για την λειτουργία του.

Κι όμως, στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας αυτή τη στιγμή:

  • Η ενιαία πλέον Παθολογική Κλινική των 54 κλινών, με πληρότητα 90% και καθημερινή εφημερία με πρόβλεψη για 10 θέσεις Ειδικών Παθολόγων, σήμερα λειτουργεί με 5 Ειδικούς εκ των οποίων η μία ήδη απουσιάζει με άδεια εγκυμοσύνης και άλλος Ειδικός θα αποχωρήσει άμεσα λόγω διορισμού σε άλλη Περιφέρεια, οι δε ειδικευόμενοι από 12 που προβλέπονται έχουν μείνει 3.
  • Στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει Νευρολογική, Πνευμονολογική και Νεφρολογική Κλινική.
  • Στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει καν Νευρολόγος ιατρός, στο δε Μικροβιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου υπάρχει ένας (!) ιατρός για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρου του Νοσοκομείου, που εφημερεύει καθημερινά. Η ίδια κατάσταση υπάρχει και στο Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από την ενδεικτική μόνον αναφορά των ελλείψεών του, η κατάσταση λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας έχει γίνει εφιαλτική και κινδυνεύει άμεσα να μην δύναται να λειτουργήσει ούτε στοιχειωδώς, αφήνοντας τον πληθυσμό του νομού Δράμας στο έλεος του Θεού.

Το γεγονός ότι υπό τις παρούσες συνθήκες παραμένει ακόμη ανοιχτό και παρέχει υπηρεσίες υγείας, οφείλεται αποκλειστικά στην υπερπροσπάθεια, την αυτοθυσία και το φιλότιμο του συνόλου του προσωπικού που το επανδρώνει. Συχνά όμως αυτά δεν επαρκούν και σε κάθε περίπτωση δεν δύνανται να υποκαταστήσουν την Πολιτεία και τις βασικές της υποχρεώσεις προς εξασφάλιση στοιχειώδους φροντίδας υγείας για τους πολίτες.

Είναι γνωστό στο Υπουργείο το πρόβλημα από σειρά εγγράφων, δελτίων τύπου, αιτημάτων για την υποτυπωδώς επαρκή στελέχωση του Γ.Ν. Δράμας από όλους τους αρμόδιους φορείς. Επίσης έχουν υποβληθεί επανειλημμένα Ερωτήσεις επί του θέματος. Πλην όμως δεν υπήρξε πειστική απάντηση. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να ρωτάμε μέχρις ότου το Υπουργείο δείξει την ελάχιστη ευαισθησία να ανταποκριθεί στο καθήκον του.

Ερωτάται οι κ. Υπουργός:

  1. Με ποια λογική, ποιόν κεντρικό σχεδιασμό, παραμελείται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η στελέχωση του Νοσοκομείου Δράμας με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό;
  2. Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει τα ζωτικά προβλήματα στοιχειώδους εύρυθμης λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας;
  3. Πότε θα προχωρήσει σε προσλήψεις των απαραίτητων Ειδικών Ιατρών βασικών ειδικοτήτων;
  4. Πότε θα προχωρήσουν οι διορισμοί ειδικευομένων ιατρών και λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Σημειώνεται ότι η Ερώτηση κατατέθηκε εκ νέου στις 6.4.2016 με αρ. 4533 και απαντήθηκε γραπτώς από το Υπουργείο Υγείας στις 26.5.2016. Δείτε την απάντηση του Υπουργείου εδώ.