“Όχι” του Υπουργείου Παιδείας στη διοργάνωση του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος Badminton 2020
Κατάθεση Ερώτησης προς τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου και Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Κονιόρδου κατέθεσαν οι βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού και Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτής Ηλείας και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η ερώτησή τους αφορά στην άρνηση του Υπουργείου Παιδείας για την ανάληψη διοργάνωσης του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος Αντιπτέρισης (Badminton) το 2020 από τη χώρα μας με τη συμμετοχή 1.000 μαθητών.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για τους λόγους της άρνησης του Υπουργείου Παιδείας να αναλάβει η χώρα μας τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος στην Αρχαία Ολυμπία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η άρνηση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση, τόσο στην Ελληνική Ομοσπονδία Αντιπτέρισης, όσο και στους προϋπολογισμούς της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Υπουργείου Παιδείας. Η διοργάνωση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.

Επιπλέον, όλη η Τοπική Αυτοδιοίκησης (οι Δήμοι Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων) και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αγκαλιάσει τη διοργάνωση, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα ενός τόσο μεγάλου αθλητικού γεγονότος για την περιοχή τους.

Η Πρόταση Διεκδίκησης για το 2020 έχει ήδη γίνει αποδεκτή από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάντμιντον και αυτό γιατί είχε προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία και η προέγκριση που είχε δώσει ο τότε αρμόδιος Διευθυντής του γραφείου Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Περιττό να σημειώσουμε ότι μια τέτοια διοργάνωση στην Αρχαία Ολυμπία συνεπάγεται παγκόσμια τουριστική προβολή για τη χώρα μας, αλλά και οικονομική τόνωση της περιοχής και όχι μόνο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους:

– Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

– Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου

Θέμα: «Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Μπάντμιντον 2020: Άρνηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διοργάνωσή του στην Ελλάδα με τη συμμετοχή 1.000 παιδιών»

Πολλά ερωτήματα εγείρει η άρνηση του Υπουργείου σας σχετικά με τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος Αντιπτέρισης (Badminton) που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη χώρα μας το 2020.

Συγκεκριμένα, στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντιπτέρισης στη Γαλλία η Διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Σωματείων Αντιπτέρισης (ΕΟΦΣΑ) δήλωσε την υποψηφιότητα (με δεδομένο ότι το Υπουργείο σας είχε τότε δώσει την προέγκριση της πρότασης διεκδίκησης) για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος στη χώρα μας το 2020 με τη συμμετοχή 1.000 παιδιών – μαθητών. Η αξιολόγηση ήταν θετική γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάντμιντον να δώσει την έγκρισή της. Η διοργάνωση θα πραγματοποιείτο στην Ελλάδα με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια τουριστική προβολή της χώρας μας, καθώς και την τόνωση που αναμφισβήτητα προσφέρει μια τέτοια διοργάνωση στην τοπική, και όχι μόνο, οικονομία.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι ακόμη πιο μεγάλα εάν αναλογισθεί κανείς ότι η όλη διοργάνωση θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενη και δεν θα επιβάρυνε ούτε με ένα ευρώ την ελληνική Ομοσπονδία, αλλά ούτε τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή τον προϋπολογισμό του Υπουργείου σας.

Παράλληλα, το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (οι Δήμοι Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, καθώς και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) έχει αγκαλιάσει τη διοργάνωση. Το ίδιο και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς των τοπικών κοινωνιών, που αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα ενός τόσο μεγάλου αθλητικού γεγονότος για την προβολή και ανάπτυξη της περιοχής τους.

Με σχετικό απαντητικό έγγραφο της (Α.Π. 159322/Δ5/25.09.2017) η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου σας προς την Ελληνική Ομοσπονδία Αντιπτέρισης ενημερώνει για τη μη έγκριση της διοργάνωσης από την Πολιτική Ηγεσία ΥΠ.Π.Ε.Θ. (!), σημειώνοντας ότι η «η αίτηση υποψηφιότητας διεκδίκησης του παγκόσμιου σχολικού πρωταθλήματος αντιπτέρισης… δεν είναι δεσμευτική για το ΥΠ.Π.Ε.Θ., το οποίο διατηρεί κάθε δικαίωμα απόσυρσης».

Επιπρόσθετα, στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ότι η μετακίνηση στελεχών του Υπουργείου Παιδείας στη Σαρδηνία για τη διεκδίκηση της υποψηφιότητας από τη χώρα μας «δεν ενεκρίθη από την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ.»(!). Να επαναλάβουμε ότι ο προηγούμενος Διευθυντής του γραφείου Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου σας είχε προεγκρίνει την πρόταση διεκδίκησης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο συγκεκριμένος Διευθυντής απολύθηκε.

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γιατί το ΥΠ.Π.Ε.Θ. δεν ενέκρινε τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Σχολικού Πρωταθλήματος Αντιπτέρισης 2020 όταν μάλιστα δεν θα επέφερε καμία οικονομική επιβάρυνση;
2. Με ποιο κριτήριο η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου σας αρνείται την υλοποίηση της σημαντικής αυτής αθλητικής διοργάνωσης;
3. Πριν την αρνητική απόφασή σας λάβατε υπ’ όψιν τη θετική ανταπόκριση όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής για τη διοργάνωση;
4. Τι εικόνα δημιουργείται για τη χώρα μας στις αθλητικές Ομοσπονδίες του εξωτερικού όταν αρχικά εγκρίνει το Υπουργείο σας την πρόταση διεκδίκησης και μετά αλλάζει άποψη;
5. Τελικά το Υπουργείο σας επιθυμεί ή όχι τα οφέλη από τον αθλοτουρισμό, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο αρμόδιος Υφυπουργός σας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρούλα (Χαρά) Κεφαλίδου

Γιάννης Κουτσούκος