Δήλωση για τη νέα σχολική χρονιά 2017-18

Σε όλους εσάς που σήμερα ξεκινάτε μια νέα σχολική χρονιά.

Όσο άχαρη κι αν φαίνεται η προσαρμογή στους ρυθμούς του φθινοπώρου, μετά τη ραστώνη του καλοκαιριού, τις ατελείωτες βόλτες και το παιχνίδι, τόσα δώρα κρύβει. Η χαρά της νέας σχολικής χρονιάς, του νέου ξεκινήματος, των σχεδίων, των στόχων που βάζουμε στον εαυτό μας, κουβαλά τη φρεσκάδα και την ορμή του καινούργιου.

Οι τετριμμένες ευχές χωρίς ψυχή και νόημα δε λένε τίποτα. Φαντάζομαι έχετε χορτάσει από αυτές. Σήμερα με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά θέλω να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις που έκανα σε μεγαλύτερη ηλικία, έχοντας πια τελειώσει το σχολείο. Ίσως να είχα γλιτώσει μεγάλο μέρος της πίεσης, του άγχους και της δυσφορίας, μπροστά σε όλα αυτά που έπρεπε να μάθω για να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις του μαθητή.
Σας λέω λοιπόν ότι η γνώση είναι δύναμη, είναι αυτοπεποίθηση, είναι προοπτική, είναι χαρά. Αυτό μην το ξεχνάτε όποιο κι αν είναι το εκπαιδευτικό σύστημα που θα επιλέγεται από τις αλχημείες των μεγάλων. Μέσα στα καλά-λιγότερο καλά, ελλιπή ή λιγότερο ελλιπή βιβλία που θα κρατήσετε στα χέρια σας, υπάρχει ένας θησαυρός που περιμένει να τον ανακαλύψετε. Κάποιοι φωτισμένοι επιστήμονες αφιέρωσαν τη δουλειά τους, το καλύτερο κομμάτι του εαυτού τους, την ίδια τους την ζωή για τις γνώσεις που σας προσφέρονται μέσα από αυτά. Είναι κρίμα ένα ελλειμματικό εκπαιδευτικό σύστημα να σας τα στερήσει.

Κάθε φορά που θα φτάνετε στα όρια της κούρασης και της βαρεμάρας και όλα θα σας φαίνονται βουνό και βάρος ασήκωτο, να θυμάστε ότι η γνώση είναι εκεί, περιμένοντας υπομονετικά να την κατακτήσετε.

Για τους μεγαλύτερους μαθητές, που με επιμέλεια έχουμε φροντίσει ως πολιτεία να αγχώσουμε αρκούντως μια προτροπή:
Κλείστε τα αυτιά σας, καθαρίστε το μυαλό σας από άχρηστες, συχνά ανούσιες και συχνότερα ανεφάρμοστες εξαγγελίες αλλαγών και αλλαγών επί αλλαγών για τον τρόπο εισαγωγής στην Γ’ βάθμια εκπαίδευση. Μείνετε προσηλωμένοι στον στόχο σας και φροντίστε να είναι κάτι που σας ταιριάζει και σας παθιάζει. Και φυσικά κυνηγήστε τον με όλη τη δύναμή σας. Να θυμάστε, στο μονοπάτι της γνώσης- εφόσον το επιλέξετε- δεν υπάρχει αποτυχία. Υπάρχει όμως χρόνος, που δεν είναι ο ίδιος για όλους. Η επιμονή, η υπομονή και η προσήλωση είναι η μαγική συνταγή επιτυχίας και εκπλήρωσης των σχεδίων σας.

Ζήστε την ηλικία σας και μη βιάζεστε να μεγαλώσετε. Χαρείτε την καθαρότητα του νεανικού σας μυαλού και χρησιμοποιήστε το. Εκπαιδεύστε το να παράγει ιδέες που θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο και τους ανθρώπους ευτυχισμένους.

Καλή Σχολική Χρονιά.