Σημαντικές φθορές σε αγάλματα και ευρήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω – Γιατί το Υπουργείο το απέκρυψε;
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου κατέθεσε σήμερα Δευτέρα 24 Ιουλίου η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με τις σημαντικές φθορές που έχουν υποστεί αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, καθώς και γλυπτά από το βωμό του Διονύσου στο Κάστρο Νερατζιάς μετά από τον πρόσφατο σεισμό στο νησί. Τις φθορές αυτές το Υπουργείο φρόντισε να αποκρύψει από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψη κλιμακίου του στην Κω για την καταγραφή των ζημιών.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα. Ανεγέρθηκε κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα, ενώ το νέο Μουσείο εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2016 μετά από έργα επισκευής, στήριξης και ανακαίνισης του κτηρίου. Τα έργα χρηματοδοτήθηκαν από κονδύλια του ΕΣΠΑ, κόστισαν 2 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ η δαπάνη για την επανέκθεση των ευρημάτων ανήλθε στα 1,5 εκατομμύρια Ευρώ.
Στην ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου αναφέρεται στις ζημιές που σημειώθηκαν σε αρκετά γλυπτά στο Αρχαιολογικό Μουσείου του νησιού, τα οποία έπεσαν στο έδαφος και έσπασαν, αφού δεν είχαν πακτωθεί ή στερεωθεί σωστά στις βάσεις τους, γεγονός που είχε ως συνέπεια την πτώση τους.

Επίσης, η βουλευτής επισημαίνει ότι σε σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε (21.07.2017) το Υπουργείο Πολιτισμού, με τίτλο: «Κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ στην Κω για άμεση αποκατάσταση των φθορών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους», σημειώνεται, αναφορικά με τις ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείου του νησιού: «…Μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές». Καμία αναφορά για αγάλματα που έγειραν από τις θέσεις τους με αποτέλεσμα να χτυπήσουν σε τοίχους και να παρουσιάσουν βλάβες! Καμία αναφορά για αγάλματα που έπεσαν στο πάτωμα και έσπασαν! Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σπάσει γλυπτά από το βωμό του Διονύσου στο Κάστρο Νερατζιάς. Και εδώ το Υπουργείο κάνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα αφού σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Άγνωστη παραμένει η κατάσταση στις αρχαιολογικές αποθήκες, στο Κάστρο της Νερατζιάς, οι οποίες ήταν και προ του σεισμού σε κακή κατάσταση».

Τα παραπάνω εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την υλοποίηση του έργου ανακαίνισης του Μουσείου, για όσους είχαν την ευθύνη της επιστημονικής παρακολούθησής του αλλά και για την Επιτροπή που τελικά το παρέλαβε. Επίσης, δημιουργείται εύλογη ανησυχία για το εάν υπάρχουν και άλλες φθορές στα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο αλλά και σε άλλους χώρους και εσκεμμένα το Υπουργείο τις αποκρύπτει.

Τέλος, η Χαρά Κεφαλίδου ζητά να ενημερωθεί για τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε δυο κτήρια σημαντικής ιστορικής αξίας, το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και το Τέμενος Defterdar (Τζαμί).

«Οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν σήμερα στον Τύπο είναι αποκαλυπτικές των σοβαρών προβλημάτων που δημιούργησε ο πρόσφατος σεισμός σε αρχαιολογικούς χώρους στην Κω. Σπασμένα αγάλματα κείτονται στο πάτωμα του Αρχαιολογικού Μουσείου έχοντας υποστεί σημαντικές, ίσως μη αναστρέψιμες ζημιές. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα Μαρία Ανδρεάδακη – Βλαζάκη όμως παρουσιάζει μια άλλη δική της, εικονική πραγματικότητα και μιλά απλά για ‘μετακινήσεις και φθορές’. Για ακόμη μια φορά το αρμόδιο Υπουργείο αποκρύπτει ψευδόμενο την πραγματική εικόνα! Η Υπουργός τι έχει να μας πει;» δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου

Θέμα: «Σημαντικές φθορές σε αγάλματα στο Μουσείο της Κω – Γιατί το Υπουργείο το απέκρυψε;».

Σημαντικές φθορές έχουν υποστεί αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, καθώς και γλυπτά από το βωμό του Διονύσου στο Αίθριο στο Κάστρο Νερατζιάς, μετά το σεισμό που σημειώθηκε στο νησί την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αρκετά γλυπτά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω έπεσαν στο έδαφος και έσπασαν, αφού δεν είχαν πακτωθεί ή στερεωθεί σωστά στις βάσεις τους, γεγονός που είχε ως συνέπεια την πτώση τους. Υπενθυμίζεται ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω είχε ανεγερθεί κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα. Το νέο Μουσείο εγκαινιάστηκε το φθινόπωρο του 2016 μετά από έργα επισκευής, στήριξης και ανακαίνισης του κτηρίου, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από κονδύλια του ΕΣΠΑ και κόστισαν 2 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ το κόστος για την επανέκθεση των ευρημάτων ανήλθε στα 1,5 εκατομμύρια Ευρώ.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου (με ημερ. 21.07.2017) που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, με τίτλο: «Κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ στην Κω για άμεση αποκατάσταση των φθορών σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους», σημειώνεται, αναφορικά με τις ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείου του νησιού: «…Μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές». Καμία αναφορά για αγάλματα που έγειραν από τις θέσεις τους με αποτέλεσμα να χτυπήσουν σε τοίχους και να παρουσιάσουν βλάβες! Καμία αναφορά για αγάλματα που έπεσαν στο πάτωμα και έσπασαν! Απλά «μετακινήσεις και φθορές»! Για ακόμη μια φορά αποκρύπτετε την πραγματική εικόνα!

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σπάσει γλυπτά από τον βωμό του Διονύσου στο Κάστρο Νερατζιάς. Και εδώ το Υπουργείο κάνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα αφού σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Άγνωστη παραμένει η κατάσταση στις αρχαιολογικές αποθήκες, στο Κάστρο της Νερατζιάς, οι οποίες ήταν και προ του σεισμού σε κακή κατάσταση».

Τα παραπάνω εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την υλοποίηση του έργου ανακαίνισης, για όσους είχαν την ευθύνη της επιστημονικής παρακολούθησης του έργου ανακαίνισης του Μουσείου αλλά και για την Επιτροπή που τελικά το παρέλαβε. Επίσης, δημιουργείται εύλογη ανησυχία για το εάν υπάρχουν και άλλες φθορές στα ευρήματα που εκτίθενται στο Μουσείο και εσκεμμένα τα αποκρύβετε.

Eρωτάται η κ. Υπουργός:

  • Γιατί το Υπουργείο σας απέκρυψε τη θραύση και την καταστροφή των αγαλμάτων και των γλυπτών;
  • Ποιες θα είναι οι Πειθαρχικές Κυρώσεις (π.χ. διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης) για όσους παρακολουθούσαν επιστημονικά το έργο καθώς και για την Επιτροπή Παραλαβής του; Ποιος έχει υπογράψει και αποδεχθεί το Πρωτόκολλο Παράδοσης και Παραλαβής του έργου; Ποιος επέτρεψε να στηθούν χωρίς την ενδεδειγμένη στήριξη οι βάσεις των αγαλμάτων;
  • Ποιος θα λογοδοτήσει για τα πολύτιμα αγάλματα που έσπασαν;
  • Ποιες είναι οι καταστροφές στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου και στο Τέμενος Defterdar (Τζαμί);
  • Υπάρχει ένας αναλυτικός και πλήρης κατάλογος των αντικειμένων του Μουσείου που καταστράφηκαν;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε σχετικά δημοσιεύματα στο www.liberal.gr