Παραλείψεις στον Πίνακα Παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια Αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν σήμερα με πρωτοβουλία της Χαράς Κεφαλίδου (μέλος της υποεπιτροπής για τα θέματα ατόμων με αναπηρία), επτά βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με τις παραλείψεις στον Πίνακα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων Παθήσεων, των οποίων η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι στον Πίνακα Παθήσεων η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον διευκολύνoντας έτσι την πιστοποίηση και την αξιολόγησή της, διότι δε χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Διαπιστώνονται όμως, τόσο παραλείψεις πολλών μη αναστρέψιμων παθήσεων όσο και παραλείψεις σε κάποιες αναφερόμενες παθήσεις που εξαιρούν αναιτιολόγητα πολλούς πάσχοντες της ίδιας πάθησης.

Το σημαντικότερο όλων είναι η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει αντιστοίχιση των παθήσεων του Πίνακα με τα όσα αναφέρονται για τις παθήσεις στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.), που είναι θεσμικά κατοχυρωμένος ως οδηγός για τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ για την έκδοση των βεβαιώσεων αναπηρίας.

Επειδή κρίνεται κοινωνικά δίκαιο να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στον “Πίνακα των 43 μόνιμων και μη αναστρέψιμων Παθήσεων” προκειμένου να απαλλαγούν τα άτομα με αναπηρία και οι χρόνιοι πάσχοντες από τις συνεχείς επαναξιολογήσεις στις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί εάν η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή σκοπεύει να επανεξετάσει την κατάρτιση της λίστας και να συμπεριλάβει τις επιπλέον παθήσεις που περιλαμβάνονται αναλυτικά στην ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΣΥ καθώς και άλλες που ενδέχεται να προκύψουν μέσα από την εκ νέου εκτίμηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

– Υγείας, κο Ανδρέα Ξανθό

– Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου

Θέμα: Παραλείψεις στον Πίνακα Παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια Αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.

Βάσει της με αρ. Φ.11321/οικ.31102/1870 Υπουργικής Απόφασης που υπογράφηκε στις 31 Οκτωβρίου 2013 από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ορίζονται οι συνολικά 43 παθήσεις για τις οποίες κρίθηκε ότι δεν είναι αναστρέψιμες και κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ο καθορισμός των παθήσεων πραγματοποιήθηκε από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στην οποία ήταν Πρόεδρος ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και ιατροί καθώς και εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Ο Πίνακας με τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον διευκολύνει την πιστοποίηση και την αξιολόγηση της αναπηρίας. Διαπιστώνονται, όμως, τόσο παραλείψεις πολλών μη αναστρέψιμων παθήσεων όσο και παραλείψεις σε κάποιες αναφερόμενες παθήσεις που εξαιρούν αναιτιολόγητα πολλούς πάσχοντες της ίδιας πάθησης.

Το σημαντικότερο όλων είναι η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει αντιστοίχιση των παθήσεων του Πίνακα με τα όσα αναφέρονται για τις παθήσεις στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.), που είναι θεσμικά κατοχυρωμένος ως οδηγός για τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ για την έκδοση των βεβαιώσεων αναπηρίας.

Συγκεκριμένα, παθήσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και δεν αναφέρονται, είναι για παράδειγμα οι παρακάτω:
Η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή, ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος) και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 (ινσουλινοθεραπευόμενος), η αιμορροφιλία, τα μυελοϋπερπλαστικά σύνδρομα, η Νόσος Crohn και το κρανιοφαρυγγίωμα-υδροκεφαλία που ανήκει στα Νεοπλάσματα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ΧΝΑΤΣ (υπό αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση), η “μη αντιρροπούμενη κίρρωση” η οποία είναι αντίστοιχη με την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου κ.λπ.

Επιπλέον, παθήσεις που αναφέρονται αλλά έχουν παραλείψεις:

α) Μεσογειακή Αναιμία, όπου δεν αναφέρεται η Ενδιάμεση Μεσογειακή Αναιμία για την οποία στον Ε.Π.Π.Π.Α αναγράφονται τα ίδια επίπεδα βαρύτητας και το ίδιο κατώτερο ποσοστό αναπηρίας 67%.

Β) Δρεπανοκυτταρική Αναιμία, όπου αναφέρεται μόνο η “Ομόζυγος δρεπανοκυτταρική αναιμία” αλλά όχι η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία (διπλός ετεροζυγώτης δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και μεσογειακής αναιμίας), ενώ έχουν τα ίδια δεδομένα ως προς τα επίπεδα βαρύτητας και το ίδιο κατώτερο ποσοστό αναπηρίας 67%.

Επειδή κρίνεται κοινωνικά δίκαιο να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στον Πίνακα με τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον ώστε, να απαλλαγούν τα άτομα με αναπηρία και οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις από τις συνεχείς επαναξιολογήσεις από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Σκοπεύει η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή να επανεξετάσει την κατάρτιση της λίστας και να συμπεριλάβει τις παθήσεις που αναφέρονται στην ερώτησή μας καθώς και άλλες που ενδέχεται να προκύψουν μέσα από την εκτίμηση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Χαρά Κεφαλίδου

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Ιλχάν Αχμέτ

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Δημήτριος Κρεμαστινός

Ανδρέας Λοβέρδος

Κωνσταντίνος Μπαργιώτας