Χαρά Κεφαλίδου: Θα ανακληθεί η κατάργηση της ειδικής κατηγορίας για Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από την προκήρυξη για τη σχολή αξιωματικών της πυροσβεστικής ακαδημίας με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων;
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Αρ. Πρωτ. 4446/05-04-2022

Ερώτηση κατέθεσε  η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαζί με τους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Τόνια Αντωνίου, Βουλευτή  Νοτίου Τομέα Αθηνών, Ιλχάν Αχμέτ, Βουλευτή  Ροδόπης και Μπουρχάν Μπαράν, Βουλευτή Ξάνθης, προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, με την οποία επισημαίνουν την ανάγκη ανάκλησης της κατάργησης της ειδικής κατηγορίας για Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από την προκήρυξη για τη σχολή αξιωματικών της πυροσβεστικής ακαδημίας με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη

Θέμα: Θα ανακληθεί η κατάργηση της ειδικής κατηγορίας για Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης από την προκήρυξη για τη σχολή αξιωματικών της πυροσβεστικής ακαδημίας με το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων;

Με το Π.Δ.17/2022 (Α΄ 53) που κατάργησε το Π.Δ. 44/2016 (Α΄ 68) καθορίστηκε εκ νέου το πλαίσιο για τα προσόντα, τις προϋποθέσεις, τα κωλύματα κατάταξης, τις κατηγορίες υποψηφίων και τη διαδικασία για την εισαγωγή σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών και φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μία από τις αλλαγές που επέφερε το νέο πλαίσιο είναι ότι καταργήθηκε η ειδική κατηγορία που αφορούσε σε Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, καθώς και η σχετική ποσόστωση 2% για όσους πληρούν τα κριτήρια και περάσουν από τις προκαταρκτικές εξετάσεις στα αθλήματα.

Σε συνέχεια αυτού, στην προκήρυξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος (ΑΔΑ:ΡΒΔΦ46ΠΝΙΘ6ΞΡ), η οποία αναφέρεται στο διαγωνισμό για την εισαγωγή φοιτητών στη Σχολή Αξιωματικών & σπουδαστών στη Σχολή Πυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το σύστημα των εξετάσεων σε πανελλαδικό επίπεδο κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, η οποία εκδόθηκε στις 16/03/2022, δεν προβλέφθηκε η σχετική μοριοδότηση για Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη προκήρυξη (ΑΔΑ: Ω1ΣΠ46ΜΤΛΒ-422) για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 οι θέσεις για αυτήν την ειδική κατηγορία ήταν μόλις 3 από τις 170 συνολικές θέσεις με πανελλαδικές εξετάσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι οι ειδικές προβλέψεις για μοριοδότηση σε πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, στο επίπεδο των πανελλήνιων εξετάσεων και κατ’ επέκταση στο Πυροσβεστικό Σώμα, προήλθαν στην πράξη από επέκταση του αντίστοιχου πλαισίου που προβλέφθηκε και για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και ισχύει από το 2008.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Γιατί προέβη στην κατάργηση αυτή της ειδικής κατηγορίας με το π.δ.17/2022 (Ά 53) για Έλληνες πολίτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης;
2. Σκοπεύει να διορθώσει άμεσα με σχετική νομοθετική διάταξη τόσο το νέο πλαίσιο που θέτει το π.δ.17/2022 όσο και την εκδοθείσα προκήρυξη προσαρμόζοντας τα στο πνεύμα των αντίστοιχων πλαισίων του ΑΣΕΠ αλλά και των πανελληνίων εξετάσεων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Τόνια Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χαρά Κεφαλίδου

Μπουρχάν Μπαράν